top of page
Zoeken

Hoe bewaar je parfums het beste?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je mooie parfums, dus hoe bewaar je ze op de beste manier? Het antwoord kort en simpel: donker, koel en goed gesloten.

Je parfums en geurende producten hebben namelijk 4 'vijanden' die de levensduur kunnen bedreigen: licht, temperatuur, zuurstof en (vreemd genoeg) je huid.


Can’t stand the light

Door licht kunnen je parfum bestanddelen aangetast worden en minder sterk of zelfs slecht gaan ruiken. Je kunt je parfum vrij eenvoudig hiertegen beschermen door je fles in de originele verpakking (doosje, koker, zakje) te bewaren. In een kast of daar waar het de meeste tijd donker is, komt de kwaliteit ook ten goede.

Soms heeft een merk door het design van hun flessen hier al goed over meegedacht en is het geen helder transparant glas, maar ingekleurd glas, zoals het donkerblauwe glas van Lorenzo Villoresi of het zwarte glas bij BeauFort London.


Keep it cool

Hogere temperaturen en warmte schommelingen zijn de tweede vijand voor de kwaliteit van je parfums. Warmte versnelt het verouderingsproces.

Het flesje in de koelkast zetten, is wellicht niet zo praktisch en een kelder heeft niet iedereen tot zijn beschikking. Beide plaatsen zijn zeker wel perfecte bewaarplekken, maar je parfums gewoon in een dichte kast in een relatief koele slaapkamer bewaren is wat makkelijker.

Plekken waar je in ieder geval jouw parfums niet moet bewaren, wil je ze lang goedhouden: warme auto’s (dashboard kastje), vol in de zon, in een vensterbank en warme badkamers.


Oxygen is life?

Zonder zuurstof geen leven, maar zonder zuurstof bij je parfum ook geen oxidatie en ranzig worden. Sluit je parfums dus steeds goed, draai of klik de dop goed vast en vermijd zoveel mogelijk ballonverstuivers. Dit is ook de reden dat verstuivers vaak om de hals van de parfumfles gekrompen zijn, zodat er ook geen lucht meer bij kan komen.

Let ook op het verpakkingsmateriaal. In glas (met goede sluiting) blijven parfums optimaal bewaard en lang goed.

Proefjes, zeker in plastic buisjes, zal je bij voorkeur binnen 6 maanden moeten opmaken. Bij het afvullen van het proefje is het parfum al meer in contact gekomen met lucht (en dus zuurstof) en er is altijd ruimte voor lucht in het buisje.


Nog meer tips om je parfums goed te bewaren

Skin friendly?

Als je parfum met je vingertoppen of huid in het algemeen in contact komt, zullen je huidvetten in je parfum komen. Dit kan de afbraak van je parfum helaas ook versnellen. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Mocht dit onvermijdelijk zijn (zoals bij een parfum solid of parfumolie), zorg steeds voor droge schone vingertoppen.


Getting older is a part of life

Hoe weet je dan of je parfum niet goed meer is? Je kunt vaak aan de kleur van de vloeistof zien of je parfum te oud of niet goed bewaard is. Dan kan de kleur veranderen, meestal wordt de kleur donkerder.

Heel soms komt het een parfum overigens ook ten goede en is een ouder parfum juist dieper en intenser geworden. Hier is dan sprake van positief verouderen, het ‘rijpen’ van een parfum (zoals een goede wijn). Dus gebruik je neus, die kan je vertellen of je parfum er mooier op geworden is of dat het niet meer goed is.


Voor de officiële houdbaarheid van je product kun je op de symbolen op je verpakking kijken. Soms staat er een klein potje met open deksel op met een getal erin. Dit getal staat voor het aantal maanden dat je product goed blijft ná opening, hiernaast is dat 12 maanden.

Als dit symbool er niet op staat, zou jouw product in de originele verpakking, koel, donker en droog bewaard gemiddeld 30 maanden goed moeten blijven.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

10 weetjes over Parfum

1. Je verwacht dat je de hele dag hetzelfde zult ruiken Wanneer je een geur aanbrengt, ruik je alleen de topnoten en een geur heeft normaal gesproken 3 niveaus — de top-, de hart- en de basisnoten. A

bottom of page