top of page
Zoeken

Wat zijn geurnoten in parfum?

Geurnoten zijn de verschillende geur laagjes in een parfum die samen bij elkaar een heerlijk geurend geheel vormen. Deze laagjes zijn opgesplitst in drie verschillende geurnoten. De topnoten, hartnoten en basisnoten. Samen creëren deze drie lagen een parfum waarvan de geur zich van begin tot eind blijft ontwikkelen als je hem draagt. Het zal je vast weleens opgevallen zijn dat een parfum niet de hele dag hetzelfde ruikt. Dit komt omdat elke laag gebaseerd is op de snelheid waarmee een geur vervliegt. Een goede parfumeur speelt dus als het ware met deze drie noten om een uniek compositie te creëren, net zoals een muzikant dit doet met muziek.



Topnoten: de eerste indruk

De topnoten van een parfum worden ook wel openingsnoten genoemd en zorgen voor de eerste indruk. Zodra je een eau de parfum sprayt, opent deze met de topnoten. Deze laag is de lichtste van de drie geurnoten, maar wel de meest dominante geur in de eerste minuten tot ongeveer een uur. Topnoten bestaan dan ook uit de meest vluchtige moleculen in een parfum en blijven maar zeer tijdelijk hangen. Om een parfum dus goed te beoordelen kan je hem niet meteen in de eerste minuten beoordelen, want zou zomaar kunnen zijn dat de topnoten jou niet aanspreken maar dat het hart van een parfum precies is wat jij zoekt.


Typische topnoten zijn citrusgeuren (bergamot, citroen, sinaasappel), licht fruit (appel, bramen, ananas) en groene/aromatische kruiden (basilicum, tijm, lavendel).



Hartnoten: het hart van een parfum

Wanneer de topnoten aan het verzachten zijn dienen de hartnoten zich aan. Deze laag geeft een parfum zijn karakter en vormt dan ook het hart van een parfum. Hartnoten zijn het belangrijkste element in een parfum, zij verlengen de frisheid van de topnoten en geven warmte aan de basisnoten. Het is dus niet zo gek dat deze laag zo’n 40-80% van de uiteindelijke geur bepaalt. Hartnoten houden doorgaans 4 tot 6 uur aan.Het hart van een parfum moet aangenaam en gebalanceerd zijn.


Populaire hartnoten zijn bloemen (jasmijn, roos en neroli), leer, tabak en specerijen zoals nootmuskaat en kaneel.



Basisnoten: de ziel van een parfum

Basisnoten zijn de laatste laag in een parfum en geven een parfum warmte en diepte. Nadat alle andere geurnoten verdwenen zijn, kan je de basisnoten soms nog dagen blijven ruiken. Het is dan ook niet zo gek dat basisnoten de ziel van een parfum worden genoemd. Ze zorgen voor de herinnering aan een geur en het moment waarop je deze hebt gedragen. Basisnoten hebben de taak om een langdurige blijvende indruk te geven. Bijvoorbeeld toen jij je jas aan deed wanneer je net parfum had opgedaan en je de geur de volgende dag nog kunt ruiken.


Typische basisnoten zijn houtsoorten (sandelhout, oudh en cederhout), harsen (amber, benzoïne en labdanum), en zoete elementen zoals vanille en musk.



Wat zijn geurfamilies?

Om parfums overzichtelijker te categoriseren, worden ze naast hun kenmerkende geurnoten ook ingedeeld in geurfamilies. Een geur kiezen puur op basis van individuele noten kan behoorlijk complex zijn. Daarom introduceerde parfumexpert Michael Edwards het geurwiel. Dit innovatieve hulpmiddel groepeert parfums in verschillende families, waardoor het makkelijker wordt om de essentie van een parfum snel te begrijpen, zelfs voordat je het hebt geroken.


Edwards' geurwiel biedt een visueel en begrijpelijk overzicht van het brede spectrum aan parfums. Door dit wiel zijn geuren niet alleen makkelijker te identificeren, maar het helpt ook om vergelijkbare geuren te vinden als je al een favoriet hebt. Het geurwiel is opgedeeld in vier centrale geurfamilies: Bloemig, Amber, Houtachtig en Fris. Binnen deze families zijn er verdere onderverdelingen die specifieke nuances en karakters van parfums benadrukken.


Maar niet alles is zwart-wit, sommige moderne parfums combineren elementen van meerdere families, waardoor het soms een uitdaging is om ze precies te categoriseren. En hoewel het geurwiel een uitstekend hulpmiddel is, zijn er momenten waarop experts het niet eens zijn over de precieze indeling van een parfum. Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur. Het belangrijkste is om geuren te vinden die je zelf heerlijk vindt en die je persoonlijkheid weerspiegelen.


Floral

Bloemengeuren zijn misschien wel de meest herkenbare en geliefde in de parfumwereld. Ze stralen vaak een zachte, vrouwelijke charme uit en zijn perfect voor diegenen die zich willen omringen met de geur van de natuur. Typische noten binnen deze familie zijn roos, jasmijn en lelie. Ze kunnen variëren van licht en luchtig tot diep en verleidelijk, afhankelijk van de gekozen bloemen en combinaties daarvan.


Fris Bloemig: Denk hierbij aan de frisse, bloemige aroma's van houtachtige, rokerige roos of kruidige, heldere lelie.

Zacht Bloemig: Deze geuren staan bekend om hun aldehyden en poederige noten.

Bloemig Amberachtig: Vooral beperkt tot facetten van frisse, bloemige sinaasappelbloesem en diverse zoete kruiden.


Populaire bloemen geurnoten:

Jasmijn

Roos

Neroli

Lelie

Pioen

Ylang Ylang

Geranium

Viooltjes


Amber

Ambergeuren, vroeger bekend als 'Oriëntaals', staan bekend om hun rijke, diepe, sensuele en vaak exotische tonen. Deze geuren kunnen warm en harsachtig zijn, vaak gecombineerd met zoete, poederige en kruidige noten. Denk aan de warmte van vanille, de prikkel van kaneel en de kruidige touch van kardemom. Ze zijn perfect voor avondgelegenheden of voor diegenen die een blijvende indruk willen achterlaten.



1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

10 weetjes over Parfum

1. Je verwacht dat je de hele dag hetzelfde zult ruiken Wanneer je een geur aanbrengt, ruik je alleen de topnoten en een geur heeft normaal gesproken 3 niveaus — de top-, de hart- en de basisnoten. A

bottom of page